Sisarukset - Tappelupukarit vai elinikäiset vihamiehet? Sekä että!

21:46

Onpa ihanaa kun on paljon sisaruksia!




Marja Hintikka, kuka hän lieneekään, julkaisi joitakin päiviä sitten tämmoisen Tappelupukarit vai elinikäiset ystävykset? Näin tuet hyviä sisarussuhteita artikkelin sisaruussuhteista. Ihan kiva artikkeli, mutta korjailin sitä hieman realistisemmaksi. Näin:

Tappelupukarit vai elinikäiset vihamiehet? 

Sekä että.

Sisarussuhteet ovat ihmiselämän tyhmimpiä ihmissuhteita. Sisaruksia  ärsytetään ja tökitään aikuiseksi kasvamisessa ja elämän siirtymävaiheissa, ja heidän kanssaan riidellään lapsuuden leikeistä, perinnönjaosta ja kaikeista muusta maan ja taivaan välillä. Turpaan lyödään yhtä päätä. Miten sisarussuhteet muotoutuvat ja miten vanhemmat voivat tukea lastensa sisarussuhteita? 

Eivät mitenkään.

Sisaruudessa on tutkimusten mukaan kiinteästi läsnä kaksi puolta: vitutus ja kilpailu. Vitutus liittyy, ainakin osittain, sisaruksen kanssa jaettuihin yhteisiin geeneihin. Sisarukseni hyvinvointi ja lisääntyminen vituttaa ja estää minun geenieni levittäytymistä seuraaviin sukupolviin, Seksi ei huvita, kun vituttaa niin paljon.

Kilpailu taas on yhteydessä jaettuihin vanhempiin ja heidän rajallisiin resursseihinsa. Yleensä kilpailu johtaa katkeruuteen ja väkivaltaan. Suosiminen vaikeuttaa sisaruussuhteita, jos vaikeutuminen on enää edes mahdollista, koska suhteet ovat jo ihan perseestä.

Sisarussuhteita on tietenkin monenlaisia: huonoja, vitun huonoja, riitaisia, etäisiä ja viileitä. Erityisen tuhoisaa sisarussuhteen kannalta on se, jos lapset kokevat vanhempien kohtelevan heitä eriarvoisesti. Sisaruksen kuitenkin kannattaisi aikuistua eikä vainoharhaisena koko ikäänsä parkua lapsuudessa mukamas kärsimiään vääryyksiä. 

Siskosten suhteet myönteisempiä kuin muut sisaruussuhteet. Juupa juu.

Lasten ominaisuudet vaikuttavat sisarussuhteeseen tutkitusti monella tavalla. Jos sisarus on ärsyttävä saattaa hän ärsyttää sisaruksiaan ja sisarus usein mielellään puukottaisi häntä sääreen tai jalkaterään. Siskojen sisaruussuhdetta pidetään tutkimusten mukaan usein jopa vielä karmeampana kuin veljesten tai siskon ja veljen välistä sisaruussuhdetta, joka sekin on yleensä tosi paska. 

Lisäksi on tutkimustuloksia siitä, että sisaruksilla, jotka ovat syntyneet hyvin lähekkäin, on enemmän riitoja ja konflikteja kuin sisaruksilla, joilla on suurempi ikäero, heilläkin kuitenkin on riitoja tosi helvetin paljon. 

Sisarussuhteiden laatu kietoutuu kuin köysi kaulan ympärille.

5 ohjetta, joiden avulla vanhemmat voivat tukea hyviä sisaruussuhteita:

1. Älä tee lapsia.

2. Jos itsetuhoisuuksissasi välttämättä haluat riskeerata, tee vain yksi lapsi.

3. Jos kuitenkin vahingossa tulee toinenkin lapsi vie se yöllä naapurin portaalle.

4. Jos naapuri palauttaa, yritä löytää jostain nunnaluostari, jätä lapsi sinne.

5. Opettele käyttämään ehkäisyä.

You Might Also Like

0 comments

Translate